Leiderschap Seminar

 

Voor het Leiderschap Seminar 2019 georganiseerd door Izi Solutions op 24 mei, schreef ik tijdens het evenement een wrap up van de avond in de vorm van Spoken Word. De sprekers op deze avond waren Glenn Helberg (transculturele psychiater), Sylvana Simons (politica en televisie- en radiopresentatrice), Abdelkamrim El-Fassi (film en theaterproducent), Ron Steenkuijl (landelijk voorzitter Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren en initiatiefnemer van het Nationale Integratiediner), Sabra Rahiembaks (van militair naar sportinstructrice), Devika Partiman (Stem op een Vrouw), Luce van Kempen (Voorzitter Nationale Jeugdraad (NJR)), Ülkü Ögüt (Ogut Advocatuur) en gespreksleider Ilham El Khayari.

FB_IMG_1566576611126.jpg

Lees hieronder het stuk en laat je inspireren!

“Ik lees dat een goede leider iemand is die de weg weet en aan anderen laat zien Maar we groeien op in systemen die ons meer leren over het volgen van regels dan onze eigen intuïtie Want we kennen alleen de bekende weg die ons gewezen wordt De weg die het meest geprezen wordt Volg deze huisregels Volg deze studie Volg de richtlijnen en bevelen van al je opvoeders Volg deze stappen maar volg mij niet in mijn voetstappen Woorden van vele vaders en moeders

Want we leren pas over leiden wanneer je leert luisteren naar je hart Maar we groeien op in stelsels waar we luisteren naar alles behalve dat Niemand vertelt je over hoe vaak je de weg zult vinden maar dit niet zal inzien Hoe vaak je de weg aan een ander zal wijzen zonder dat zij het inzien De weg ernaartoe is nooit makkelijk Een goede leider heeft al 6 keer een botsing gehad Is al 4 keer onderuit gegaan Is al 2 keer verdwaald En heeft al uren in de file gestaan Maar dat zien we niet

We zien alleen de eindbestemming en willen daar zo snel mogelijk naartoe gaan Maar een omweg is soms geen obstakel maar de beste route Niet de kortste route Je moet weten welke richting je op het kruispunt moet afslaan Er is geen boek of google maps die jou kan vertellen hoe de weg zal gaan Ik kan het je niet vertellen je moet het zelf ontdekken

Leiden gaat over niet je mond houden en vragen stellen Je bent een persoon met context, niet je voornaam alleen Maak jezelf niet kleiner voor iemand en werk door onzekerheid heen Gebruik je 3 breinen Het begint als kind

Luister naar de verhalen van de generaties voor je dit is wat ons verbindt Het emotionele lichaam is nauw verbonden met het lijf Leer met je lijf praten

Leiden gaat over je eigen regels maken wanneer je alles kwijt raakt Om beproevingen te doorstaan want er is niets wat jou kapot maakt Doe het op je eigen termen, omarm wie je bent Waar je in gelooft

Wees een voorbeeld voor de mensen om je heen Je staat er niet alleen Soldaat van het leven Soldaat van god Strijder in het paradijs

We zijn allemaal leiders in ontwikkeling Vrouwen die vrouwen helpen Moeders die moeders helpen Vrouwen die vrouwen kiezen We hebben meer vrouwelijke leiders nodig

Leiderschap is de uitzondering zijn Zet het stereotype om in kracht Wat mensen van je vinden is niet wie je bent Wees ondernemer in je eigen talenten Ga op zoek naar je eigen veerkracht

Kracht vind je in de verschillen tussen ons Een leider maakt ruimte voor iedereen niet voor 1 groep alleen Inclusiviteit dat is leiderschap

Er is geen plan B, maak gewoon een nieuw plan Leiderschap is een proces waar je naartoe gaat Een leider is niemand zonder de mensen om zich heen Wees dichter bij jezelf om dichter bij anderen te staan Ook als ze niet aardig vinden Kijk goed naar jezelf Je zult niet altijd populair zijn

Ik hoor dat leiden kan als je weet waar je vandaan komt Dus ik ga op zoek naar wie ik ben in verhalen geschreven die ik niet ken en ik vind alleen maar uitgescheurde bladzijdes uit geschiedenisboeken Want ik kom van alles wat ver weg woont Alles wat niet meer is Ik kom van verborgen succesverhalen En dat wat zij zeggen dat voor mij niet weggelegd is Van verloren woorden vol beloftes die ik nooit zal begrijpen Ik kom van vallen en opstaan maar niet teveel daarover zeggen Ik kom van geloven in de kracht van een ander en niet weten waar de mijne is Laat nooit je zwaktes zien Falen is geen optie dus je ziet jezelf niet Laat het leiden over aan zij die er verstand van hebben Want leiden kan alleen als je weet waar je vandaan komt en ik weet niet altijd aan wie ik die vraag moet stellen

Ik kan het verleden niet herschrijven Dus ik schrijf mijn eigen toekomst Ik schrijf nachtenlang wat ik overdag niet durf te zeggen Er leven vrouwen in mij ik moet ze blootleggen Abuela zei altijd no llores mija je moet ze uitleggen Schrijf onze verhalen en laat ze geen grenzen stellen Schrijf over flor Mamachi Schrijf over ons eiland Vertaal onze verhalen in de bewegingen die hen doen stilstaan Gebruik je lichaamstaal Ik schrijf mijn eigen bestseller zodat ik niet langer hoef te lezen over wegens die niet de mijne zijn Ik draag dit lichaam als een ongelezen boek, Mijn huid de volgeschreven vellen Ik moet het allemaal vertellen. “

 
Rachel Rumai